Prajitura cu gem, jir si nuci

de Criss in Prajituri, 16 Noi 2013 | 9111 vizualizari

 

Pana acu' cateva zile habar n-aveam ca jirul (fructul fagului) e comestibil. Adica stiam ca e bun pentru mistreti :D si pentru alte animale dar nu stiam ca si oamenii mananca jir. Dar am vazut la Magda Adina (Cat's kitchen)
o reteta de fursecuri cu jir si in week-endul trecut petrecut la Bicaz, in plimbarile pe munte am adunat si eu un pumn de jir. Nu le-am folosit pe toate pentru ca majoritatea le-am mancat ca atare. Sunt grozav de bune, au gust de alune de padure, asadar daca le gasiti prin padure, nu va feriti de ele. Sper ca se vede cum arata, eu le-am curata de coaja dar cu coaja sunt putin mai mari insa au aceeasi forma.
Sa trecem deci la reteta, care reteta am luat-o de la Vero si la care am facut mici modificari.

 

INGREDIENTE

  • 4 oua (3galbenusuri si 1 ou intreg)
  • 250 g margarina/unt
  • 250g zahar
  • 600g faina
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • 1 borcan gem de prune
  • 3 albusuri
  • 100 g nuci nuci prajite si zdrobite apoi
  • fructe de fag (jir) optional
  • 4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu gem, jir si nuci:

Aluatul prajiturii (blat si partea razuita)

Se amesteca toate se face o coca.
1/3 se lasa separat, iar restul se intinde in tava pe hartie de copt. Aluatul trebuie intins cu mana, pentru ca altfel se rupe si va chinuiti degeaba.

Pentru umplutura, se bat spuma cele 3 albusuri, se adauga zaharul, se bat in continuare pana se topeste zaharul apoi restul de ingrediente si se amesteca pana la omogenizare.

Se pune deasupra compozitia cu gem, albusuri si nuci. Eu am adaugat si jir, daca tot l-am adunat de la munte.
Coca pastrata se mai framinta cu faina sa devina mai tare si se da prin razatoare deasupra tavii (partea de razatoare cu gauri mari). Pe prajitura am pus din loc in loc fructele de fag, care la copt s-au rumenit si au devenit crocante.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Cand e gata se pudreaza cu zahar, apoi dupa racire se taie in patrate. Nu e o prajitura spectaculoasa, mai degraba o prajitura rustica, dar merge foarte bine langa o cafea sau un ceai.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem, jir si nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Rocsi 1

16.11.2013, 21:03

Cred ca a iesit foarte buna

Criss 1

16.11.2013, 21:04

Merisor, multumesc. Nu stiu cat sunt de frumoase, mai ales ca aceste poze le-am facut cu telefonul, dar stiu sigur ca sunt bune.

MotanLaOale 1

16.11.2013, 22:26

Interesaant

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca si gem